Guide til at stille parkeringsskiven korrekt ved offentlige parkeringspladser

Guide til at stille parkeringsskiven korrekt ved offentlige parkeringspladser

Skal jeg sætte parkeringsskiven hvis jeg kun parkerer i kort tid?

Udgangspunktet er, at du kan få en parkeringsafgift på trods af at du kun holder i 10 minutter i tre-timers parkeringszone, hvis du ikke har stillet parkeringsskiven. Der gælder dog interne retningslinjer for kommunale parkeringsvagter. Du har derfor mulighed for at slippe for at betale parkeringsafgiften, hvis:

  • Du kan bevise, at du var i gang med en af- eller pålæsning. Dette er ikke kun flytning af tunge møbler, men gælder også for hvis du f.eks. har en stor pose pantflasker, som du aflevererede i den lokale flaskeautomat (her kan i øvrigt henvises til vores artikel om dette emne).
  •  Der er en lovpligtig observationstid på 3 minutter efter færdselsloven, idet alt under dette vil blive set som standsning. I København Kommune er observationstiden 4 minutter. Du kan derfor, hvis observationstiden er under 3 eller 4 minutter, klage til parkeringsselskabet med påstand om at der ikke var tale om en parkering, men udelukkende standsning, hvorfor parkeringsafgiften ikke er gyldig. Observationstiden kan fremgå af parkeringsvagtens billeder, som kan tjekkes på hjemmesiden for den kommune hvor du har fået en parkeringsbøde.

Hvordan sætter jeg parkeringsskiven?

Hvis der på parkeringsskiltet ind til parkeringspladsen står ”tidsbegrænset parkering”, hvilket betyder at du skal sætte parkeringsskiven,
så skal du sætte viseren på din parkeringsskive frem til nærmeste kvarter. Det betyder at hvis du parkerer f.eks. 16.10, så skal du placere viseren på 16.15.

 

Hvordan sætter jeg parkeringsskiven, hvis jeg ankommer før den tidsbegrænsede periode?

Det kan være forvirrende hvis du ankommer på parkeringspladsen, og bliver mødt med et skilt som ligner nedenstående:

        Guide til at stille parkeringsskiven korrekt ved offentlige parkeringspladser

Parkeringszone

Lad os sige at du parkere klokken 22:00, og at du har planer om at køre klokken 9:00. Spørgsmålet er så om du skal sætte parkeringsskiven til klokken 22:00, eller klokken 8:00, hvor tidsbegrænsningen begynder. Retspraksis, og København Kommunes interne vejledning viser, at parkeringsskiven skal sættes til klokken 8:00, hvor tidsbegrænsningen begynder.

Så husk, hvis du ankommer udenfor tidsbegrænsningen, så skal du sætte viseren til tidspunktet hvor tidsbegrænsningen begynder, og IKKE tidspunktet hvor du parkere.

Kan betaling via app bruges til angivelse af parkeringstid, i tidsbegrænsede zoner?

Dette spørgsmål kan besvares ud fra en gennemgang af en Højesterets dom fra 2019. 

Det drejer sig om Ufr.2019.1850H (H.K. 20. marts 2019 i sag 181/2018). Den pågældende bilist havde ikke indstillet parkeringsskiven, men havde købt parkeringstid via en parkeringsapp. Herefter blev bilisten pålagt en afgift for parkering ud over den tilladte periode eller manglende eller urigtig brug af p-skive. 

Dommen her fastslår, at man ved parkering på tidsbegrænsede områder ikke kan fravige kravet om brug af p-skive, ved at betale for parkering i parkeringsapp. Det kan herfra dermed konkluderes, at køb af parkeringstid ikke opfylder færdselslovens krav om angivelse af parkeringstid, hvilket er bestemt i færdselsloven § 93, stk. 1, der har følgende ordlyd: 

“Parkanten har pligt til at angive, hvornår parkeringen er begyndt, hvis parkeringen er tidsmæssig begrænset.”

Kan du lide denne artikel?

Del på facebook
Del på Facebook
Del på twitter
Del på Twitter
Del på linkedin
Del på Linkdin
Del på pinterest
Del på Pinterest

Efterlad en kommentar

Læs mere